Jdi na obsah Jdi na menu
 


Psi a Covid-19

Psi a koronavirus. Odpovídáme na Vaše nejčastější dotazy.

article preview

Může můj pes přenášet COVID-19?

Neexistují žádné důkazy o tom, že virus odpovědný za COVID-19 může být přenášen ze psů na člověka nebo naopak. Hlavním zdrojem infekce je přenos z člověka na člověka a v současné době neexistují žádné důkazy o tom, že by Váš pes představoval významné riziko pro vaše zdraví.

Virus by však teoreticky mohl být přenášen z člověka na člověka prostřednictvím psí srsti, obojku, apod., tedy pouze v případě, že dojde ke kontaminaci Covid-pozitivním člověkem.

 

Měli by být psi umístěni do karantény, pokud jsou jejich majitelé Covid-19 pozitivně diagnostikování?

Dle mezinárodních organizací pro ochranu zvířat dosud neřekly, že by domácí zvířata v takových případech měla být umístěna do karantény. Pokud jste však byli pozitivně testováni na Covid19 nebo máte typické příznaky, omezte co nejvíce fyzický kontakt se svým psem alespoň dočasně, i když víme, jak je to mnohdy těžké. Pokud je to možné, svěřte během Vaší karantény pejska dobrému příteli.

 

Mám svého psa umývat častěji?

Neumývejte svého psa víc, než byste obvykle dělali normálně. Je to z důvodu, že by se mohla jeho pokožka a srst podráždit. Nepoužívejte na svého psa ani antibakteriální gel ani ubrousky! K mytí Vašich miláčků jsou určeny speciální mýdla a šampóny.

Po procházkách stačí, když je otřete vlhkým hadříkem, především packy, a poté si umyjte ruce.

 

Jak se postarat o svého psa, pokud mi není dobře nebo jsem v karanténě?

Pokud jste byli pozitivně testováni na Covid-19 nebo máte typické příznaky, omezte co nejvíce fyzický kontakt se svým psem, i když je to dle různých podmínek obtížné. Pokud se o Vašeho psa může postarat někdo jiný ve Vaší domácnosti, je to super. Pokud to nejde, zkuste se obrátit na své dobré přátele nebo ochotného souseda, zdali by Vám nemohli pomoci.

Existují i dobrovolníci, kteří se snaží takto postiženým majitelům pomoci a Vašeho pejska vyvenčí. Těchto dobrovolníků si velice vážíme.

 

Jak pejsci reagují na roušky?

Pejsci jsou senzitivní na hlas a mimiku obličeje. Z důvodu používání roušek a respirátorů, jsou tyto znaky a vjemy zkreslené. Nehledě k faktu, že se někteří psi roušek v první fázi bojí. Chce to čas a cvik. Musíte zkusit trénovat nasazování masky před pejskem. V první řadě mu zkuste nechat roušku očichat, a to nejprve jen tak v ruce. Později i na obličeji. Mluvte na něj a zároveň si masku nasazujte a odkládejte. Časem si na to zvyknou a budou Vás brát stejně, jako bez ní.

 
 


Poslední fotografie


Facebook

givt


Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30