Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léto je pro Vás a Vašeho pejska skvělý čas plný zábavy a společných aktivit. Je ale důležité nezapomenout na pár věcí, aby Vám oběma bylo dobře, hlavně v parném letním počasí. 
Psi, stejně jako lidé, mohou při pobytu na přímém slunci dostal úpal. V následujícím článku najdete rady, jak tomu předcházet.
article preview

 

Jak se starat o svého čtyřnohého přítele v letním počasí 

 
Léto je pro Vás a Vašeho pejska skvělý čas plný zábavy a společných aktivit. Je ale důležité nezapomenout na pár věcí, aby Vám oběma bylo dobře, hlavně v parném letním počasí. 
Psi, stejně jako lidé, mohou při pobytu na přímém slunci dostal úpal. Těchto pár následných rad Vás může naučit, jak tomu předcházet:
 
1) Naplánujte si procházky
Procházku se psem je nejlepší naplánovat na ráno nebo později večer, když jsou teploty chladnější. Tím se riziko případného úpalu sníží na minimum. Buďte zvláště opatrní, pokud je Váš psí parťák nebo parťačka vyššího věku, trpí obezitou nebo dýchacími obtížemi. 
 
2) Proveďte test sedmi sekund
Asfaltový povrch se může na slunci velmi zahřát, a proto ho nejdříve zkontrolujte rukou, aby si o něj nespálil tlapky, než se na něj vydá. Vyzkoušejte tzv. „sedmisekundový test“ - pokud Vás ruka bude pálit, je příliš horká i na tlapy vašeho psa.
 
3) Povolený vstup se psy
Ujistěte se, že pokud plánujete společný program nebo cestování, jsou psi vítáni a mají dovolený vstup. Některé veřejné přírodní parky a pláže okolo přehrad apod. mohou mít v určitých ročních obdobích, například v létě, zavedeny příkazy k ochraně veřejného prostoru nebo nařízení, že se psem je vchod zakázán.
 
4) Zajistěte stín a vodu
Ujistěte se, že Váš pes má vždy možnost najít stínu a dostatku čerstvé vody po celý den. Existují speciální picí láhve s miskou, které můžete mít u sebe v batůžku či tašce.
 
5) Nenechte je spálit
Nenechte svého čtyřnohého parťáka nebo parťačku spálit na citlivých místech těla, jako jsou špičky uší a nosu. Pro tyto účely se dají koupit bezpečné sluneční krémy. Obecně ale platí vyhnout se přímému slunečnímu záření. 
 
6) Ochlazování vodou
Pokud je to možné, nebojte se pejska namočit nebo ochladit například přiložením namočeného šátku na hlavu nebo hřbet. 
 
 
Pokud máte pochybnosti o nezvyklém chování svého psa, nebo jeví stopy přehřátí – rychlý dech, vysoká teplota, dechové potíže, nezvyklá únava, malátnost apod., vyhledejte ihned veterinárního lékaře. 
 
 
 
 
Co dělat, když se Váš pes přehřeje
 
 
Pokud je psům příliš horko a nejsou sami schopni snížit svou tělesnou teplotu zrychleným dýcháním, může u nich dojít k úpalu. Úpal může být stejně jako pro lidi, tak i pro psy fatální. Někteří psi jsou k úpalům náchylnější než jiní. Jako příklad lze uvést velmi staré nebo naopak mladé psy, psy s hustou srstí, psy s krátkým čenichem jako jsou např. Mopslíci nebo Boxeři, psy s určitými chorobami nebo s některými druhy léků.
 
Jaké jsou příznaky úpalů u psů? 
  • Silné lapání po dechu
  • Letargie, ospalost, nekoordinovaný pohyb
  • Zvracení
  • Slabost
 
Pokud Váš pes vykazuje některý z výše uvedených příznaků nebo jejich kombinaci, sledujte jej, dopřejte mu dostatek tekutin a snižte mu tělesnou teplotu postupný ochlazením, jinak by mohlo dojít k šoku.  V případě nutnosti vyhledejte hned odbornou veterinární pomoc. 
 
V mírnějších případech můžete postupovat podle následujících kroků první pomoci a začít snižovat teplotu Vašeho psa:
 
  • Přesuňte psa na stinné a chladné místo.
  • Ihned začněte nalévat na tělo psa malé množství vody v pokojové teplotě (studená voda může způsobit šok). Pokud to je možné, můžete také použít mokré ručníky nebo na něj nasměrovat například vánek z ventilátoru. Použijete-li mokré ručníky, pravidelně je obměňujte, aby postupně nedošlo spíše k prohřátí určitého místa na těle. V tomto pokračujte, dokud se jejich dech neklidní. Ale pozor, abyste ho nezchladili moc a nezačal se zimou třást. 
  • Nechte psa pít malé množství vody v pokojové teplotě.
  • Jakmile pes získá svou normální tělesnou teplotu doporučujeme provést kontrolní návštěvu u veterinárního lékaře, pro jistotu. 
 

 

Nenechávejte nikdy jakékoliv zvíře v zaparkovaném autě na přímém slunci bez přístupu ke kyslíku!!!
 
 
Přemýšlejte dvakrát o jakémkoli výletu autem se svým psem. Snažte se vyhnout přetíženým silnicím nebo rušným denním časům pro dopravu. Pokud si takový výlet se svým psem autem uděláte, naplánujte si cestu s ohledem na chladnější denní doby a také si vytipujte místa, kde si můžete udělat přestávku.
 
Nezapomeňte, že za pouhých 20 minut pes může v horkém autě zemřít. Stažená okna nemusí vždy stačit k tomu, aby se nepřehřál, proto nikdy nenechávejte žádné zvíře v teplém, uzavřeném autě.
 
 

 

Pokud vidíte psa v tísni v horkém autě, neváhejte okamžitě zavolat na policii nebo na linku 112.
 
 


Poslední fotografie


Facebook

givt


Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30